Geeft eten voor het slapen gaan gewichtstoename?

Gewichtstoename hangt af van verschillende factoren. Zowel genetische factoren als levensstijl spelen een rol…..

 Gewichtscontrole is afhankelijk van calorie inname  en verbruik. Als de energie inname groter is dan het verbruik zal het lichaam deze extra energie stockeren als vet.

Het energie verbruik wordt bepaald door drie factoren.

Het basaal metabolisme i.e. het energieverbruik van het lichaam om zijn basis metabolisme te volbrengen. De thermogenese i.e. de energie nodig om drank en voedsel te verteren en te stockeren.

Ten slotte de energie nodig voor elke fysische activiteit.

 Het is logisch te veronderstellen dat fysieke activiteit meer energie verbruikt dan slapen. Nochtans is slapen op zich niet de oorzaak van gewichtstoename. Recente studies wijzen er wel op dat personen met een slechte slaapkwaliteit een verminderde afscheiding hebben van het hormoon Leptin. Leptin is een hormoon dat een belangrijke rol speelt in het gevoel van voldoening. Een lager niveau van dit hormoon kan dus verhoogd hongergevoel geven en bijgevolg gewichtstoename.

( bron Scientific American)

1 op 10 slaapt écht tijdens (bedrijfs)presentaties.

Uit een studie van Sharp Europe blijkt dat presentaties niet echt zo productief zijn Uit de cijfers blijkt immers…

 9% van de kantoormedewerkers viel al eens in slaap tijdens een presentatie.

34% zag al eens een collega indommelen

34% zit een kwart van de vergadering elders met zijn gedachte

10% denkt zelfs de hele vergadering aan iets anders

10% heeft een smoes om zelfs niet naar de presentatie te gaan

16% vindt presentaties inspirerend

 In de top drie van vervelende zaken vinden we

-te lange discussies

-een saaie spreker

-geen inspirerende inhoud

 Slechts 27 procent is daadwerkelijk getraind om vergaderingen te leiden.

 in. Leptin is een hormoon dat een belangrijke rol speelt in het gevoel van voldoening. Een lager niveau van dit hormoon kan dus verhoogd hongergevoel geven en bijgevolg gewichtstoename.

( bron Scientific American)

Betere slaapkwaliteit, beter metabolisme

Het wordt meer en meer evident dat er een verband is tussen het menselijk metabolisme (oa diabetes type II ) en slaaptekort.

In een artikel gepubliceerd in “The Lancet Diabetes and Endocrinology” pleiten Duitse en Zwitserse experts……

Wanneer slaaptekort behandeld wordt zien we een gunstig effect op het metabolisme.

Specifiek het suikermetabolisme wordt ongunstig beïnvloed door slaaptekort.

Deze bevindingen bieden nieuwe strategieën aan om hierop therapeutische invloed te krijgen. Toekomstige studies zullen moeten uitwijzen hoe zowel veranderingen in duur en slaapkwaliteit een preventief effect op metabolisme stoornissen hebben enerzijds en het gestoord metabolisme gunstig kunnen beïnvloeden anderzijds. (APA 27/03/2014)

Het suiker metabolisme, schildklierfunctie en de sympathische balans werden vergeleken tussen proefpersonen met slaapduur rond de vier-vijf uur en proefpersonen met slaapduur tot 12 uur per nacht en dit gedurende 6 nachten. In de eerste groep was de glucose tolerantie en schildklier activiteit lager, het cortisol gehalte en de sympathische activiteit s’avonds verhoogd.

Slaapschuld heeft een negatief effect op het suikermetabolisme en schildklier functie. ( The lancet, volume 354, issue 9188)

Studenten die meer slapen halen betere resultaten

Dit volgens onderzoekers aan de U Gent en KU Leuven die een enquête rond slaapkwaliteit onder 621 eerstejaars studenten aan de universiteit koppelden aan hun examenresultaten……

Het lijkt logisch maar het is nu ook bewezen: meer slapen leidt tot betere examenresultaten. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent en de KULeuven. Studenten die 7 uur slapen in plaats van 6 uur, krijgen daar gemiddeld 1,7 punten op 20 extra voor in de plaats.

Uit een enquête bij 621 eerstejaarsstudenten blijkt dat 30 procent een score van 5 haalt op de Pittsburg Sleep Quality Index en dus slecht slaapt. Daarbij zitten meer vrouwen (35 procent slaapt slecht) dan mannen (26 procent).

Nadat algemene gezondheidskenmerken en socio-economische achtergrond uit de het geschatte effect op de studieresultaten werden uitgezuiverd, bleek dat een verhoging van het aantal uren slaap van 6 naar 7 leverde gemiddeld 1,7 meer punten op 20 op voor elk examen. ‘Het spreekt echter voor zich dat het optimale aantal uren slaap verschilt van individu tot individu’, waarschuwt doctor Stijn Baert (UGent).

‘Studenten die over het algemeen een goede nachtrust kennen behalen, alle andere kenmerken gelijkhoudend, gemiddeld genomen betere examenresultaten’, aldus Baert, die bevestigt dat ook het omgekeerde waar is. ‘Wie een standaardafwijking (en dus beduidend) boven de gemiddelde PSQI-score zit, haalt bijna een vol punt minder op 20 voor elk afgelegd examen.’

Baert wijst er verder op dat een goede nachtrust de cognitieve prestaties op een directe manier beïnvloedt: ‘Nieuwe kennis wordt tijdens de slaap geïntegreerd en verenigd met bestaande kennis.’ Vooral de REM-slaap, die zich concentreert in de tweede helft van de slaapperiode, zorgt daarbij voor geheugenconsolidatie. Daarom is een minimum van zeven uur slaap noodzakelijk.( Belga/AVE)

Artikel De Standaard 18/6/2014

Inschrijving Nieuwsbrief Bedmeetcenter

Vul hieronder uw e-mailadres in en de code. Klik dan op de knop INSCHRIJVEN.

CAPTCHA
Gelieve onderstaande code in te geven om de website te vrijwaren van mogelijke spam-inzendingen.
Beeld-CAPTCHA
Vul de karakters in getoond in de afbeelding.
Comments